fbpx

Pirkko Hietamies – Täyden palvelun esteetön taksi

Taksialan elpyessä syksyä kohden, jututimme poikkeuksellisesta keväästä sinnikkyydellään selvinnyttä taksiyrittäjä Pirkko Hietamiestä. Hänen esteetön Mercedes-Benz Tamlans taksinsa on näkynyt liikenteessä läpi poikkeuksellisen kevään, sillä yrittäjähenkinen ja aina iloinen Pirkko on sitkeästi istunut tolpalla ja napannut kyytejä myös hiljaisina aikoina. Hän halusi kertoa oman tarinansa rohkaistakseen muita taksiyrittäjiä ja yrittäjiksi tulevia alan vaihtajia.

Etelä-Karjalasta lähtöisin oleva Pirkko aloitti taksikuljettajan uransa vuonna 2004, juuri kun oli täyttänyt 51 vuotta. Ennen taksin ajamista hän on nuorempana toiminut muun muassa karjantarkkailijana ja myöhemmin turkisompelijana sekä toisen palkkalistoilla, että sittemmin omassa ompelimossaan kotinsa autotallissa. Kesäisin konttori ulkoistettiin pihamaalle aurinkoon. Turkisompelijan työ oli kuitenkin paikallaan olemista ja työtilanteen hiipuessa alan vaihdos alkoi tuntua hyvältä.

Yhtenä perjantaina Pirkko sai idean ajaa taksia ja jo seuraavana tiistaina hän aloitti kurssin. Aluksi pieniin autoihin tottuneena hänen ei ollut ollut tarkoitus ajaa isoa autoa, mutta kuinkas ollakaan ensimmäinen työn tarjoaja pyysi yövuoroon isoa esteetöntä taksia ajamaan. Siitä se sitten lähti. Hän ajoi ensin renkinä Tampereen alueella lähes kaikille esteettömiä ajoja tarjoaville taksiyrittäjille, kunnes vuonna 2009 sai oman taksilupansa.

Pirkolla itsellään on ollut kolme esteetöntä taksia, kaikki Mercedes-Benz Sprintereitä Tamlansin varusteluilla. Hän pitää Tamlansin varustelun laadusta ja arvostaa Tamlansin omaa designia olevia istuimia, jotka suorastaan ottavat syleilyynsä.

Työn parhaina puolina Pirkko pitää sitä, että esteettömissä ajoissa asiakkaita saa oikeasti palvella ja välillä joutuu haastamaan itsensä. Palkitsevaa on myös, että vakiasiakkaista tulee vuosien myötä kuin perheenjäseniä. Työstä on tullut elämäntapa, eikä se tunnu työltä lainkaan. Pirkko nauttii, että taksia ajaessa maisemat ja paikat vaihtuvat. Ajonsa hän ajaa lähinnä Tampereen seudulla, mutta keikkoja on tehty niin Hankoon kuin Rovaniemellekin saakka. Pidempiäkään kuljetuksia ei siis kaihdeta ja Pirkon mottona onkin: ”Matka jatkuu ja laulu soi”.

Asiakkaita odotellessaan Pirkko hyödyntää ajan kutomalla. Vuosien varrella on syntynyt monia villasukkia ja lapasia. Juuri nyt työn alla on ”koronapaita” lapsen lapselle. Aina Pirkko ei kuitenkaan kerkeä istahtamaan alas, sillä hänen sydämen asiansa on auttaa asiakasta parhaimmalla tavalla. Monesti vakiasiakkaiden mukana käydään niin kaupassa kuin pankissakin. On sitä asiakkaita joskus menty sängystäkin herättelemään. Pirkko sanoo, että jos häneltä tilataan kyyti, niin hän kyllä asiakkaan kyytiin hakee, vaikka sitten sängystä. Täyden palvelun kuljettajalla ei siis hanskat tipu tiskiin, vaan ongelmaan keksitään aina ratkaisu.

Tällä hetkellä Pirkko ajaa itse kaikki ajonsa, mutta yökuljettajalle voisi olla tarvetta syksyn mittaan. Hakusessa on yö- ja pyhäpäivien ajoihin luotettava kuljettaja, joka päästäisi hänet välillä viettämään vapaapäiviä ja antamaan laatuaikaa lasten lapsilleen.

Pirkon kesäterveiset: ”Haluan rohkaista muitakin alan vaihtoa miettiviä tarttumaan toimeen. Uudesta alasta voi löytää elämän suolan ja kokonaan uuden elämäntavan. Toivotan asiakkaille ja kaikille muille taksinkuljettajille ja -yrittäjille hyvää kesää ja työniloa vilkastuvaan syksyyn!”

 

Haluatko lisätietoja?

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.